Tüm dünyada milyonlarca kişi yeni başladıkları işleri yeteneksiz oldukları düşüncesi ile bırakmakta. Gerçekten yetenek mi sonucu belirleyen? Yoksa başarıya ulaşanlar başka bir yol mu seçiyor? Aslında seçilen yol aynı ama başarıya ulaşan ve ulaşamayan arasındaki tek fark ‘alıştırma’ yapmak. Başarılılar farkında olarak yada olmayarak amaca yönelik çalışma uygulayan kişiler oluyor.
Amaca yönelik çalışmayı sonucu hedef alarak yapılan bilinçli alıştırmalar olarak kısaca tanımlayabiliriz. Kendi güçlü ve zayıf yönlerimi belirliyorum ve kendi çalışma yöntemlerimi geliştiriyorum. Ama hedefe ulaşmak için konfor alanını aşan alıştırma yapmak şart. Örneğin bir şarkının ilk bölümünü baştan sona piyano ile çalıyorum. Arada ufak hatalar oluyor mu? O zaman her ufak hatada tekrar başa dönerek alıştırma yapmaya devam ediyorum. Yani rahat yaptığım işi biraz daha zorlaştırıyorum.
Önemli ihtiyaç iyi bir öğretmen. Taklit et, karşılaştır, daha iyi yap.
Doğru alışkanlıkları kazanmamızı sağlayacak birilerine ihtiyacımız var. Fakat öğretmenin illa yanımızda olmasına gerek yok hatta tanımıyor bile olabiliriz. Bu durumda bizden önce aynı yoldan geçenler önem kazanıyor. Ustalar, tecrübeliler. Spor, sanat ya da matematik farketmeksizin başarılılar ‘Ustalar’ dan yardım alıyor. Onların yaptıklarına bakıyor, taklit ediyor ve daha sonra aynı sorunlara özgün çözümler buluyorlar.
Futbolda Amaca Yönelik Çalışması
Peki futbol oynayan nasıl ‘alıştırma’ yapacak? Etrafımızda bizi yönlendirecek bir koç yok. Ama usta futbolcular var ve internet sayesinde her zaman görüntülerine ulaşabiliriz. Onları seyret ve incele. Sahada sorunlara nasıl çözümler bulmuşlar tespit et, anla. Aynı durumu yaşadığını hayal et, yapacağın hareketleri düşün ve dene. Karşılaştır aradaki farkları bul. Mümkünse kendi görüntülerini kaydet, ailen ya da arkadaşlarından yardım iste. ‘Daha iyi nasıl yapabilirdim’ sorularını kendine ve yakınlarına sor. Başa dön, aynı adımları tekrarla, tekrarla, tekrarla…
Skills Badge Scheme
Eğitim programımız amaca yönelik çalışmayı Skills Badge Scheme ile sağlar. Skills Badge Scheme odaklı çalışma ile herşeyin mümkün olduğunu göstermeyi amaçlar.
Son olarak benzer bir araştırmayı anlatmış enfes bir yazıya referans verelim: http://www.teachthought.com/learning/the-neurological-benefits-of-practice/